top of page

Pittige pruiken

"Ik ben een leuke spontane meid en hou van gekke dingen doen."

Wat een walgelijke zin. Dit soort uitspraken worden meestal gedaan door bakvissen van in de twintig die de Viva/Yes/Libelle lezen en “lekker in hun vel zitten”. Met je 100+ kilo in felgekleurde bloemtunieken van Miss Etam over straat lopen moet wel getuigen van zelfvertrouwen.


Ze zijn erg assertief op de verkeerde manier en helpen gretig mee aan de verloedering van het woord ‘vrouw’. ‘Ik ben gewoon een heel zelfbewuste jonge vrouw.’ Of: ‘Als vrouw zijnde, zeg ik nee, het voelt niet zuiver.’ Deze bulldozers luisteren naar oortyfus als Laura Lynn en kijken naar Oh Oh Cherso, Temptation Island en Big Brother om de laatste drie hersencellen nog de nek om te draaien. Want je weet: ze doen gewoon lekker hun eigen ding. Dat is het al-ler-belangrijkste. Je ei-gen ding. Doen.


Maar het ergste moet nog komen. Omdat ze zo spontaan en lekker gek zijn, gaan ze na het stappen ('Een lekker hapje en drankje doen met de meiden.') met een kerel genaamd Bert mee naar huis voor een lekker ouderwets potje rampetampen. We zaten op dezelfde lijn en het voelde gewoon goed, dus voor je het weet trouwen ze en zijn 'ze' zwanger van hun eerste kindje. En nu komt het. Na de geboorte van haar mooie kindje, huilend met slijm en bloed uit de baarmoeder getrokken die overigens nooit meer hetzelfde zou zijn, besluit ze om een nieuw kapsel te nemen. Want de buit (man en kind) is toch al binnen, dus waarom nog moeite doen om er degelijk en niet kotsopwekkend uit te zien? Ze stapt de kapsalon binnen en laat zich een lekker kort koppie met rode plukken en highlights aanmeten! Weer eens wat anders en lekker makkelijk! De kapper beschrijft haar nieuwe coupe als pittig, vlot, speels, stoer, maar toch vrouwelijk! Natuurlijk delen normale heteromannen dezelfde mening als homoseksuele haarstylisten die zichzelf namen als Pépé of Lafayette geven en slissen, dus mevrouw is ook blij!


Als je met zo’n mokkel getrouwd bent is het funest. Dan zie je haar gezicht! Had je maar moeten weten wat voor Shrek er onder dat lange haar zat. Het blijft echter niet bij het vlotte kapsel alleen, want dat rattenkoppie beïnvloedt de rest van je leven. Ze worden uitgezakte moekes met hangtieten tot de knieën, hebben 12 kinderzitjes achter op de fiets en dragen een bijpassende kekke bril bij hun coupe. Lenzen indoen is namelijk teveel moeite. Heren, het enige wat er dan nog rest is zelfmoord. Of het zo snel mogelijk op een lopen zetten met je 20 jaar jongere minnares.


Ik weet wat je denkt. Je wil erover meepraten en lachen, maar realiseert je dat er vrouwen in je familie/omgeving zijn die ook een lekker nonchie kapsel hebben. En ik wil nog even duidelijk maken dat een ‘pittig kapsel’ geen verzinsel is van mensen die geen leven hebben en dus een blog gaan schrijven met deze denigrerende term als uitgangspunt. Nee. Want zo wordt het door de vrouwen zelf genoemd (of eerder door Pépé/Lafayette). Google het maar of sla een willekeurige Libelle/Margriet/Vriendin open bij de make-over pagina's, wedden dat het erin staat? Het gebruik van het woord 'pittig' (wat in eerste instantie gekruid en krachtig betekende, maar nu visioenen oplevert van dit) is een excuus om een totaal verneukt kapsel te romantiseren en op te hemelen. Andere bijpassende woorden die kotsneigingen opwekken zijn o.a: fris, kittig, modern, nonchalant, etc. Net zoals dikke mensen die zich ‘volslank’ noemen, om het een positieve draai te geven. Of nog erger: ‘gezellig’.

bottom of page