top of page

Falentijn

Kent u Falentijn? Falentijn is het onbekende en onbeminde tweelingbroertje van Valentijn. Ik vermoed dat alleen degenen die zijn pad kruisten, hem kennen. En ik betwijfel of dat een vreugdevolle ontmoeting is geweest.

Falentijn is uitsluitend op 14 februari actief, net als zijn bekende en beminde broer. Waarom hij onbemind is? Terwijl Valentijn, als hartenlijmer, zijn uiterste best doet om verliefde stelletjes aan elkaar te plakken, doet Falentijn ,als hartenbreker, er alles aan om geliefden uit elkaar te rukken. Elk koppel dat Falentijn trotseert, doorstaat de toets van ‘echte liefde’ glansrijk. Falentijn is een valse en lompe cupido die om de haverklap zijn pijltjes verkwanselt. Vorig jaar kreeg de broer van mijn vriendin het met hem aan de stok. Deze verliefde jongeman ging op Valentijnsdag uit eten met zijn moeizaam veroverde vriendin. Hij had een tafeltje gereserveerd bij een romantisch restaurantje waar een speciaal Valentijnsmenu werd geserveerd Het eten was heerlijk, de wijn verrukkelijk en zijn vriendin zag er schitterend uit. Speciaal voor deze dag had hij een cadeautje voor haar gekocht. Het zat in de kontzak van zijn spijkerbroek. Kosten noch moeite waren gespaard en dagenlang had hij allerlei winkels afgestruind. Een bloemetje vond hij te afgezaagd, een kaart te onpersoonlijk en een ring te bindend. Maar uiteindelijk vond hij iets waar, volgens hem, zijn vriendin plat voor zou gaan. Tijdens het romantische dessert met de toepasselijke naam ‘coupe d’amour’ had hij haar met een verliefde blik de envelop overhandigd. Met een stralende glimlach had zij het aangepakt. Met het puntje van haar zorgvuldig gevijlde nagel had zij de envelop opengescheurd. En toen kwam Falentijn in actie. Ineens bevroor haar glimlach en gloeide haar ogen van woede. Met een nijdig gebaar propte zij de envelop met daarin: een cadeaubon voor een kappers- en schoonheidsbehandeling in de ‘coupe d’amour’ Pakte haar jas en beende voorgoed zijn leven uit.


Maar dat is niet het enige voorbeeld. Laatst hoorde ik van iemand, met een ziekelijk jaloers karakter, dat zij haar vriendje wilde testen op eerlijkheid. Vorig jaar liet zij een vriendin een Valentijnskaart schrijven met een onthullend liefdesgedicht. Om elke handschriftherkenning te vermijden, had vriendinlief ook nog de envelop van naam, adres, postcode en woonplaats voorzien. Haar vriend was zich te pletter geschrokken toen hij de kaart in zijn brievenbus vond. En plotseling fluisterde Falentijn in zijn oor dat hij de kaart maar beter kon verstoppen. En die raad volgde hij maar al te graag op. En toen zijn vriendin hem vroeg of hij soms nog Valentijnspost had gekregen, had hij dat heftig ontkend. Daarna ontstak zij in grote woede, schreeuwde dat hij oneerlijk tegen haar was, en gaf hem de bons. En zo heeft Falentijn nog veel meer op zijn kerfstok. Daarom heb ik een tip voor alle vrouwen. Mocht de bloemist op Valentijnsdag een schitterende bos rode rozen bezorgen, met daarbij een briefje met de tekst ‘Ik hou nog steeds van jou’ en verder niets. En mocht uw lief bij hoog en bij laag beweren dat hij de afzender niet is. Geef dan gewoon de schuld aan Falentijn.

bottom of page